Hoe ik 4 kilo afviel in 4 weken

De mensen die mij kennen zullen wel een beetje beginnen te glimlachen wanneer ze zo’n titel zien. Ik heb namelijk wel vaker iets gepost over gezond eten, bewegen en afvallen. Het blijft toch, zoals voor velen, een eeuwige strijd. Maar…… nu heb ik écht iets gevonden dat ik kan volhouden en resultaat heeft! Ik vertel je er graag meer over.

Wake up call

Een maand geleden kreeg ik een harde wake up call. Een darmontsteking hield mij een paar dagen volledig in de greep. Zelfs midden in de eerste nacht nog opgezocht aan welke kant je blindedarm ook weer zit, omdat ik lag te creperen van de pijn. Bleek dus een ontsteking in mijn darmen te zijn. De dagen erna met koorts en pijn onder een dekentje.

Microbioom

Toevallig (of bestaat toeval niet?) zag ik de dag erna een documentaire over je darmflora, oftewel microbioom. Het blijkt dat de variatie aan goede bacteriën die je in je darmen hebt bepaalt hoe fit je je voelt en ervoor zorgt dat je dik bent of slank. En dat je de aanmaak van die goede bacteriën kunt stimuleren door bepaalde voedingsmiddelen te eten. Een zogeheten Glycemische Index bevat scores voor alle voedingsmiddelen op basis van de hoeveelheid koolhydraten en vezels. Die verhouding bepaalt namelijk de invloed op de bloedsuikerspiegel en het opnamevermogen van je darmen. Alle voedingsmiddelen met een score lager dan 50 zijn gezond.

Geen honger, geen hoofdpijn

Grof gezegd betekent het dat je zo min mogelijk koolhydraten moet eten en vooral zo min mogelijk suiker. Dat is niet gemakkelijk, maar de keerzijde van de medaille is dat je geen calorieën hoeft te tellen. Dat maakt dat je kunt eten wanneer je trek hebt en zoveel je wilt. Geen honger dus, en dat zorgt dat ik het gemakkelijker kan volhouden. Mijn struikelblok zit namelijk niet zozeer in de suiker, maar in het feit dat ik honger en hoofdpijn krijg wanneer ik weinig eet.

Geen pijnstillers

Hoofdpijn en honger heb ik niet met dit dieet. Sterker nog, ik heb minder hoofdpijn dan ooit! Mooi, want pijnstillers hebben, net als verkeerd eten, een negatieve invloed op je darmflora. Vooral die met ontstekingsremmers zoals ibuprofen. Best tegenstrijdig dat je om ontstekingen te voorkomen, ontstekingsremmers moet mijden. Maar de wetenschap zegt het, en om eerlijk te zijn, die darmontsteking waarmee het allemaal begon voor mij, die heb ik vaker gehad. Time to change!

Etiketten lezen

Urenlang heb ik inmiddels in de supermarkt doorgebracht. Ieder voedingsmiddel dat ik koop onderwerp ik vooraf aan een grondige check. Je staat er verbaasd van hoeveel suiker er in etenswaren zit. Ook in hartige dingen trouwens! Ze gooien er blijkbaar van alles doorheen. Goed opletten dus. Je let daarbij op twee dingen: Koolhydraten en de regel eronder waar staat: ‘waarvan suikers’. Die suikers heb je het liefst zo dicht mogelijk bij de 0%. De koolhydraten wil je ook zo laag mogelijk, maar de score op de glycemische index hangt daarbij ook af van de hoeveelheid vezels. Zo bevat fruit suiker (fructose) maar toch scoort veel fruit onder de 50 (alle voedingsmiddelen onder de 50 zijn goed voor je darmflora).

Eyeopener: Een suikerklontje is 4 gram suiker. Reken maar eens uit hoeveel suikerklontjes je per dag binnenkrijgt met ‘normaal’ eten (zonder koekjes en snoep). Overigens zegt het voedingscentrum hierover dat je als vrouw maximaal 12 suikerklontjes per dag mag eten, mannen mogen er 2 meer.

Eyeopener: Light producten bevatten vaak méér suiker!! Laat je niet bedotten en lees het etiket voordat je je keuze maakt.

Wat mag je dan eten?

Je bepaalt natuurlijk zelf hoe streng je wilt zijn. Zo kun je bijvoorbeeld brood helemaal uit je systeem verbannen of zuivel mijden. Dat doe ik niet. Ik eet volkoren brood (2-3 boterhammen per dag). Vroeger deed ik hier vaak hagelslag op. Dat heb ik vervangen door rosbief en pindakaas.

Tussen de middag vaak een zuivelhoeve yoghurtje met muesli. Het zakje suiker dat ik er altijd nog bij deed laat ik nu achterwege. In plaats daarvan eet ik een paar mandarijntjes. Net zoveel suiker, maar nu wel met de vezels. Let op: vruchtensap mag dus niet, fruit wel.

Voor het warme eten heb ik wel even moeten zoeken. Maar ook dat is gelukt. Ken je bijvoorbeeld de broccolirijst van Albert Hein? Dit is geen rijst met een broccolismaakje, maar rijst gemaakt van broccoli. Het grappige is, dat het niet smaakt naar broccoli en daardoor een perfecte basis is voor alles wat je normaal gesproken met rijst maakt. Er is ook een bloemkool pizza bodem, spaghetti van courgette en lasagnebladen van pompoen.

Verder eten we allerlei salades, die ik maak met lauwwarme zalm, kip, witte vis of garnalen. Lekker geraspte kaas erover, want op calorieën hoef ik niet te letten. Dat is fijn hoor! Eitje, paprika, walnoten erdoor en je smult! Voor de dressing moet je wel even opletten. Ik bak het vlees of de vis in kokosolie (die is gezonder dan andere oliesoorten) en ik voeg daar wat sojasaus bij. Dit goedje gaat bij de salade waardoor je geen dressing meer nodig hebt. Ik speel een beetje met alle ingrediënten die ik inmiddels gevonden heb door het lezen van de etiketten. En trust me, er gaat een wereld voor je open!

Lekker snoepen mag ook, met noten en pure chocola. Ik vind de biologische chocola van Appie het lekkerst. 72%, dus niet te bitter. Zooooo lekker bij een kopje thee! Qua noten ben ik helemaal weg van die grote paranoten (ongezouten natuurlijk). Maar het beste is een mix, vanwege het feit dat er in iedere noot weer andere vitaminen en mineralen zitten, zoals fosfor en magnesium. En die heb je nodig om je voor de rest ook gezond te voelen. En weet je, zo werkt het echt. Ik heb nog geen supplement aangeraakt en voel me top!

En dan het mooiste :-). Ik mag van mijzelf per dag een rood wijntje! Zal niet iedereen het mee eens zijn, maar het is voor mij de kroon op de (werk)dag. Gelukkig ben ik niet zo verslavingsgevoelig, dus ik kan het meestal bij één wijntje houden. Het gekke is dat ik ook steeds minder zin heb in een tweede glas. Alsof mijn lichaam en geest aan het resetten zijn. Voelt fijn om alles weer onder controle te hebben na een periode dat ik mijn body niet meer leek te kennen.

Eén dag in de week smokkelen we een beetje. Meestal de vrijdag, zodat we zaterdag kunnen balansen voor onze weegdag. Dat is de zondag. Ik zeg ‘we’, want Willem doet gewoon mee hoor!

Resultaten

Dan de keiharde resultaten. Het is geen shake dieet waarbij je 3 kg per week afvalt. Het is eigenlijk helemaal geen dieet, maar een nieuwe levenswijze. Oké, dat gezegd hebbende, dan nu toch echt de harde cijfers. Ik ben een maand bezig en de weegschaal is gezakt van 71,6 kg naar 67,5 kg. 4 kg lichter dus. Mijn taillemaat is van 83 naar 75 cm geslonken. Maar het mooiste is…… ik ga dit gewoon volhouden. Niet omdat het moet, niet omdat ik persé nog lichter wil worden, maar omdat het zo ontzettend goed voelt! En ik ben ervan overtuigd dat ik met dit eetpatroon het lijf krijg dat bij mij past. Gewoon zoals de natuur het bedoeld heeft.

Vragen? Laat het mij weten. Ik help je graag!

Liefs, Miranda

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.