Hanzestad Zwolle

Na veel blogs gelezen te hebben met tips over wat je in Zwolle beslist gezien moet hebben, kan ik als rasechte Zwollenaar niet achterblijven. Hoog tijd voor een top 10 van plekken waar wij graag zijn.

Laat ik beginnen met te zeggen dat Zwolle een hele gastvrije en veelzijdige stad is. Sinds de komst van hogeschool Windesheim (ja, dat weet ik nog 🙃) is het aantal jongeren dat in Zwolle woont explosief gestegen. Dat merk je vooral aan het dynamische straatbeeld en de florerende horeca. Waar andere Hanzesteden vooral de wat oudere generatie trekken, is Zwolle een aantrekkelijke stad voor alle leeftijden. Om te wonen, maar ook om te bezoeken! Je vindt hier leuke winkels, lekkere lounge terrassen, voortreffelijke restaurants en nog veel meer.

Zwolle is een stad vol monumentale panden en een stadsgracht die als een ster rondom de binnenstad ligt. Op sommige plekken is de oude stadsmuur nog zichtbaar. De Sassenpoort is nog zo’n bewijsstuk van het rijke handelsverleden van Zwolle. De historie van de Hanzestad is overal voelbaar en toch is Zwolle heel eigentijds. Het was nog best moeilijk om 10 hotspots te selecteren uit het veel grotere aanbod, maar hier komen ze.

1. Diezerpromenade

Wanneer je Zwolle bezoekt kan een wandeling door de winkelhoofdstraat van Zwolle natuurlijk niet ontbreken. Het grootste deel van de binnenstad is autovrij, maar deze brede straat is ook echt zo aangelegd. Als wandelpromenade met af en toe een terrasje en vooral heel veel winkels. Een shopparadijs voor de dames, dus sla deze straat niet over wanneer je met vriendinnen een weekendje Zwolle komt verkennen.

Diezerpromenade

2. Zijstraatjes

Ieder zijstraatje van de Diezerpromenade verrast je met een andere sfeer en winkel- en horeca aanbod. Waar je in het ene straatje megazakken friet kan scoren, loop je in het andere straatje lekker binnendoor naar de Hudsons Bay en de prestigieuze boekwinkel Waanders in de Broerenkerk. Wij kunnen ons hier uren vermaken.

Pak je een zijstraat aan de andere kant, dan kom je bijvoorbeeld uit op het Gasthuisplein, vol zonnige terrassen. Of bij het Ter Pelkwijkpark, waar je even lekker in het gras kunt relaxen met uitzicht op de stadsgracht. Loop je wat verder door dan vind je het grotere park Weezenlanden, compleet met hippe beachclub. Ga op ontdekkingstocht door de zijstraatjes en je kijkt je ogen uit!

Boekhandel Waanders
Parkpaviljoen Weezenlanden
Gasthuisplein

3. Modeparadijs

Wil je even weg van de grote ketens en echt iets bijzonders vinden? Loop dan door de Sassenstraat, de Oude Vischmarkt en de Luttekestraat. Deze straten, die allemaal starten vanaf de Grote Markt middenin het centrum, zitten vol sfeervolle kledingwinkels met merken zoals Pauw, Studio Anneloes, Penn & Ink en nog veel meer. Ook voor heren vind je hier goede winkels.

4. Terrassen

Na al dat geshop wil je natuurlijk even lekker een drankje drinken of lunchen. Dan kun je echt op heel veel plekken terecht! Wij kiezen vaak voor plekken met loungebanken. Vinden we gewoon lekkerder zitten. Je vindt ons vaak op het verwarmde buitenterras van Stadscafe Blij op de Grote Markt. Of in de zomer op het stadsstrand op het Rodetorenplein. Lekker op de palletbanken met de voetjes in het zand. Ook Las Rosas (vlakbij Q park Mediamarkt), met de heerlijke royale loungesets, is een geweldige hotspot. Hebben ze ook lekkere tapas trouwens.

Stadsstrand
Las Rosas

5. Restaurants

De lekkerste broodjes vinden wij die van Vito’s en het bovengelegen Meridiana. Beneden is het wat informeler, boven wat chiquer. Kwestie van smaak. Het eten is beneden en boven even lekker :-).

Hou je van Sushi, dan is Blue Sakura een goede keuze, vooral vanwege de ligging in de historische Bethlehemkerk.

Wil je eerst even rondkijken voordat je besluit wat je gaat eten. Loop dan vooral over de Melkmarkt. Hier liggen vele restaurants naast elkaar en kun je kiezen uit allerlei wereldgerechten.

Relatief nieuw in Zwolle is het plein Nieuwe Markt. Nou ja, het plein is niet nieuw, maar wel de invulling. Een aantal jaren geleden is de parkeerplaats komen te vervallen en hiervoor in de plaats zijn er verschillende terrassen gekomen. Aan dit plein vind je trendy nieuwe restaurants zoals Brasserie Jansen, maar ook een aantal bruine kroegen. Gewoon even gaan kijken.

Wil je de kroeg in dan is de Belgische Keizer een fijne plek. Of de Ierse pub Sally O’Briens, waar je vaak live muziek hebt. Wij gaan ook wel eens naar The Livingroom op het Gasthuisplein. Een echte huiskamersfeer met ieder weekend een buffetje en muziek. Op hun website vind je het programma.

Blue Sakura
De Belgische Keizer

6. Uitgaan

Zwolle heeft een aantal theaters. Het programma vind je op de website van de Zwolse Theaters en is heel gevarieerd. Van filmhuisaanbod tot grote producties, het kan allemaal in Zwolle. Zo maak je je weekendje Zwolle helemaal af.

Net buiten de stadsgracht vind je Pathé, een grote nieuwe bioscoop met veel zalen, dus veel keus. Wij hebben een unlimited pas en zijn hier vaak te vinden. Op weg hiernaartoe loop je langs de Hofvlietvilla, een prachtige plek met een groot zonnig terras met uitzicht op het water. Geen verkeerde plek om even te wachten tot je film begint.

Ook net buiten de gracht, maar dan aan de andere kant van het centrum, vind je poppodium Hedon. Hier kun je naar concerten van bekende en onbekende artiesten. Wel raadzaam om van te voren te bespreken.

Hofvlietvilla

7. Slapen

Je kunt kiezen voor de grotere hotels, maar kijk ook vooral naar het andere aanbod. Er komen steeds meer pensions en B &B’s die hele bijzondere locaties aanbieden. Wat vind je bijvoorbeeld van slapen in de Pelsertoren? Ook via Airbnb kun je mooie adresjes vinden. Heb je een wat dikkere portemonnee, dan kun je ook slapen in het hotel van Jonnie en Thérèse. Je weet wel, van het sterrenrestaurant De Librije.

Pelsertoren
Librije

8. Wandelen & fietsen

Zwolle leent zich uitstekend om te wandelen en fietsen. In de omgeving is een uitgebreid knooppuntennetwerk dat je voert naar de Veluwe, verschillende waterplassen en de natuurlijke landschappen van de IJsseldelta. Ook kleinere pittoreske Hanzesteden zoals Hattem, Elburg en Kampen liggen op fietsafstand.

9. Camperen

In Zwolle zelf is Molecaten De Agnietenberg de grootste camping. Hier staan wij met onze camper, wanneer we niet onderweg zijn. Een prettige kampeerplek met goede voorzieningen, gelegen in een hele mooie omgeving. Heb je zelf geen kampeermiddel, dan kun je hier ook een huisje huren. Het is ongeveer 5 kilometer fietsen naar de binnenstad van Zwolle.

10. Gewoon komen!

Je ziet het al aan de opsommingen, waar ik toch niet helemaal aan kon ontkomen. Er is gewoon te veel leuks in Zwolle. Kom het snel een keertje ontdekken en dan horen wij graag wat jouw favoriete plekjes waren!

4 comments

  1. Leuke blog Ik zou nog noemen het Montmatre van het noorden: Assendorp met zijn kleine straatjes, studenten, winkelstraat, muziek op het plein, vele gekleurde huizen, Dominicanenklooster en Park Eekhout (okee Emmawijk).

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.