Is jouw leven voorbestemd?

Het is weer tijd om een inzichtkaartje te trekken. Deze keer staat er op de kaart:

‘Zware opdrachten worden alleen aan de beste studenten gegeven.’

Ja, dat is een lekkere…. Je wordt dus niet beloond als je een goede student bent, maar gestraft. Tenminste, dat was het eerste waar ik aan dacht. Als je goed je best doet betekent dat niet dat je ervan mag genieten, maar dat je gewoon nog iets moeilijkers voor je kiezen krijgt…..

Gaat het letterlijk om een klaslokaal waarbij de lesstof wordt aangepast aan het niveau van de leerlingen, oké, dan kan ik me er best in vinden. Maar wat gebeurt er als je de spreuk vertaalt naar het leven? Is er een grote macht die bepaalt wat jij aankunt, wat voor jou leerzaam is, en waar jouw uitdagingen liggen? Is er iemand die het leven bestuurt? Is het leven voorbestemd? Er komen allerlei vragen in mij op.

Ineens wordt de tekst een soort levenswijsheid waar ik gemengde gevoelens over heb. Als milde controlfreak vind ik het toch prettiger dat ik mijn persoonlijke groei en de stappen die ik zet in eigen hand heb. Dat ik zelf bepaal welke keuzes ik maak en hoe moeilijk ik het mezelf wil maken.

Of je nu in voorbestemming gelooft of niet, hoe kun je deze spreuk zo opvatten, dat je er iets mee kunt? Daar heb ik iets op gevonden. Ga voor jezelf na welke situaties je op je pad hebt gekregen, en hoe je ermee omgegaan bent. Hoe heb jij de uitdaging opgepakt? Wat heb je ervan geleerd? Wat zou je nu anders doen? Waar kun je jezelf echt een compliment voor geven?

Door zo te kijken naar de opdrachten die hebt gekregen op de ‘school des levens’, maak je van jezelf de beste student!

Liefs, Miranda

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.